Ammu se lentoon part II

Viime kesänä otin lentokuvia lähinnä vesilinnuista ja kurjista kurjista, vaihtelevalla menestyksellä. Tämän kauden aikana meinasin kiristää ruuvia ja keskittyä pikkulintujen lentoon ampumiseen.

Ensimmäisten kokeilujen uhreina ovat mökin vieressä pesivät talitiaiset Pirkko ja Pertti jälkikasvuineen.

Proseduurina alkuun tarkennus yhdellä pisteellä, ProCapture L CA-F +1/1600 sec f4, E-M1X+300mm M. Zuiko.

Olosuhteet eivät juuri hellineet, pilvistä (ja aivan helevetin kylmää, +9 ), joten ISO 2000-arvo on turhan kohinainen.

Ruuhkaa ovella.

Pennut kasvavat vauhdilla, joten sapuskaa uppoaa valtaisat määrät. Ruokintaväli on enää muutamia minuutteja viikontakaisen kymmenen minuutin sijaan. Kylmä keli teettää myös ylimääräistä vaivaa hyönteisten liikkuessa hyvin huonosti. Aina sentään lehtimatoja ym. lehvistöstä löytyy.

Tiaisen lähtöpyrähdys on niin nopea ettei 1/1600 suljinaika riitä kokonaan pysäyttämään liikettä.

1/2000 sec alkaa jo pelittää paremmin. Paljonko sähköisen sarjan rolling shutter-efekti vaikuttaa ja missä nopeuksissa sitä alkaa olla, sitä en ossoo sanoa vielä.

Nämä ovat samalla sekunnilla otetut peräkkäiset ruudut. Niiden välillä on tintti kerinnyt lyödä siivet alas ja nostaa ne ylös. Varsin nopeasta tapahtumasta on siis kyse.

Vaikka M1x:n tarkennus on arvioiden mukaan parantunut mk-kakkosesta, pyrki yhden pisteen skarppi kiusallisen usein lipsumaan. En vielä ole ihan valmis allekirjoittamaan tuota parannusta, vaikka ei se toki huonontunutkaan ole.

Tarkennuspisteiden määrän lisääminen 25 pisteeseen ja tarkennuskohdan siirtäminen vasemmalle paransivat tilannetta jonniiverran, samoin tarkennuksen muuttaminen kohdetta seuraavaksi (CAF-t). Tracking-ominaisuus ei vieläkään toimi kunnolla, mutta on sillä käyttöä kuitenkin.

Sitten loppui aika, joten testaus jatkuu ensviikon lopulla. Jos vaikka aurinkokin pilkahtaisi, ei sitä koskaan tiedä…

 

Jaa sivu;

Kirjoittanut:Pekka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *