Haapa, Canon, Sigma, tiainen nimeltä Pertti ja muita rönsyjä

Mökin pihalla on kolme varsin järeää haapaa, yhteen näistä hakkasi palokärki pesäkolonsa vuonna 2002. Kevään ensivisiitillä ihmettelin kummallista lastukasaa puun juurella, tuollaisia 5-10 sentin pituisia ja puoli senttiä paksuja siivuja. Katsoessani ylös runkoa myöten kohtasin palokärjen kiukkuisen mulkoilun noin kahdeksan metrin korkeudesta. Asia selvä. Peräännyin verannalle sormeillen lastuja ja mietin miltä tuntuisi kiinnittää taltta otsaan ja päällä lyöden rouhia moisia terveestä puusta irti. En sitä sitten kuitenkaan kokeillut.

Rönsy 1: Kuva on otettu Canon 5d mk nelosella ja Sigma 24-105 art-obiskalla.

Palokärki oli hauska seurattava, tämä sydänmaiden asukki oli silminnähtävän harmistunut vähemmän onnistuneesta pesäpaikan valinnasta. Pennuille sapuskaa tuodessaan lintu laskeutui aina puun takapuolelle, ja vasta kurkittuaan molemmin puolin että “jokos se meni” lintu livahti nopeasti koloonsa. No, poikaset tulivat ruokituksi ja eräänä päivänä kolo olikin sitten autiona, niin se menee.

Kolo palveli sitten useina vuosina telkkiä, ihailuani herätti telkän vauhdikas sisäänmeno, siinä ei juuri vauhtia himmailla ennen reikään sukeltamista…

Haavan kylkeen ilmestyneen repeämän jälkeen kyselin mehtäalan ammattilaisilta jotta pitäisikö puu kaataa, onko riskinä puun lahoaminen ja kaatuminen talon päälle? Lakonisen toteamuksen “tuonkokoista haapaa ei saa nurin edes isolla kaivinkoneella” jälkeen annoin asian olla, ja onhan se kohta 20 vuotta pitänyt kutinsa.

Puu on myös parannellut itseään, tikankolo kutistui kutistumistaan haavan kasvattaessa reikää umpeen. Pesijöiden koko on samalla myös kutistunut, nykyinen tiaispariskunta (Pirkko ja Pertti) ovat joutuneet nakertamaan kuorta pois mahtuakseen edes kyljittäin kulkemaan.

Oly omd1 mk II + M. Zuiko 40-150mm Pro

Tinteillä on kova jopi saada poikasille sapuskaa kannettua, kellotettuna noin 10 minuutin välein pyrähtää jompikumpi ötökkä nokassa pesälle. Oman teoriani mukaan pesään jäävä on yleensä Pirkko, Pertin vain pikaisesti tuupatessa lastin oviaukosta sisään. Saatan olla väärässäkin vaan paskaako tuolla väliä.

Nippanappa siitä kyljittäin pääsee. Olyn ProCaptureL ja zuikkelin 150-millinen

Kuoren jyrsintä kolon keskikohdalta näkyy tässä selvästi. Ahdasta alkaa olla tiaisellekin.

 

Rönsy 2: Kuvassa vasemmalla olevan kameran polttoväli vastaa 600 milliä kinokoossa, oikealla olevan 500 milliä. En muihin ominaisuuksiin puutu, mutta ei se ole mikään ihme jos vasemmanpuoleinen useimmin lähtee föliin.

Mutta pakko on myöntää että tuo Canon + Sigma-laajis tekee varsin hulppeaa kuvanjälkeä, kyllä niillä oma paikkansa on maisema ja potrettikuvauksessa. Olympuksen käsiteltävyys ja muut ominaisuudet ovat sitten taas telellä kuvatessa omaa luokkaansa.

Toisaalta on tuo 150 millin f2,8 Zuiko myös melkoisen huikea lasi.

Jatkan kahden kameran loukussa.

Jaa sivu;

Kirjoittanut:Pekka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *