Pari pelkistettyä ja muuta huttua

Miäpäs tein niinkuin kilju kesäyönä, eli lähdin käymään. Tosin tuolla olen käynyt ennenkin. Piti olla lämmin päivä ja meinasin jättää untuvarotsin narikkaan, mutta onneksi nappasin sen kuitenkin mukaan. Kumma mesta, aina arktinen vihuri puhaltaa.

Mustikat ovat kovasti aktivoituneet, huilu soi ja daameja katsellaan silmä kovana.

Tikat huutelevat ja päristelevät kovasti, käppärit nyt tietysti mutta olin kuulevinani myös palokärjen hihkaisun.

Harvinainen näky: käpytikka syömässä käpyä. Olen luullut niiden pääasiallisen ravinnon olevan rasvanakki.
Myös tulkkuja bongattu.

Passissa istuessani ja näppien hiljalleen jäätyessä funtsailin sitä perinteisen luontokuvan kompositiota ja huvikseni koitin ottaa muutaman pelkistetyn raamin.

Ei hirveästi ylimääräisiä elementtejä.
Ei myöskään.

En mä oikein tiedä. Kyllä tällaiset on niin nähty, sanoisi nuoriso. Tikkafoto on kyl aika hyvä vaikka itte sanonkin. Taidan tulostaa siitä A-kolmosen.

Jospa huomenissa tarkenisi paremmin.

(Eedit) Ihme on tapahtunut: kuva kuvassa!

Jaa sivu;

Kirjoittanut:Pekka

9 vastausta artikkeliin “Pari pelkistettyä ja muuta huttua

 1. Käväsin juur katsomassa printit Vuoden luontokuvista. Ne on kisavaatimusten mukaan melko pieniä, eikä kovin näyttäviä, oikeastaan vähän pettymys. Ei ole isoa eroa katsella niitä netissä.

  Kyllä se dokumentaarisuuskin usein puolustaa paikkaansa, mutta jos katot nyt vaikka tuota lentoonlähtevää mustikkia. Siinä on upean kuvan ainekset, hyvä suljinaika ja hieno hetki. No sitten siinä on tarkimmassa pisteessä risukkoa joka johtaa katseen samantien pois kohteesta kuvan nurkkiin. Dokumentin kruunaa linnun lävistävä varras. Lintukuvaaja tietää, että näitä moniongelmaisia kuvia on 99 sadasta, mutta tekeekö se tästä jotenkin erilaisen tai paremman, verraten siihen perinteiseen? Nyt puhutaan siis täydellisen kuvan tavoittelusta, todella pilkun viilauksesta. Huolimaton sommittelu ja terävyysalueen käyttö voi olla tehokeino, mutta sille pitäisi katsojankin nähdä joku peruste, jotta miksi, muuten se on vain huolimaton… Niitäkin on melko paljo facebookissa nähty.

 2. Ei mustikin lentoonlähtökuva ole sen parempi tai huonompi kuin sommiteltu kuva. Se on vain kuva ohikiitävästä hetkestä, jota ei näe muuta kuin kameralla. Täydellistä kuvaa siinä ei ole tavoiteltu, miten voisikaan ja miksi pitäisikään? Jo muinaiset roomalaiset totesivat että “tuurissa se on kelle kasvaa iso mulkku” ja tämä osuu myös näihin lintujen pyrähdyksiin: joko satut saamaan nappikuvan tai sitten et. Pätee myös sen Vilmin pomppusorsakuvaan, siinä pitää olla repullinen hyvää tuuria että  se sorsa lähtee juuri tuossa kohdassa, juuri tuolla taustalla lentoon ja juuri sarjaa ottaessa. Siinä ei montaa sekunninpuolikasta ole aikaa toimia, sommittelusta puhumattakaan. Tai sitten siinä on käytetty paukkupatruunaa tai muuta pelotusta, kuten sipilän naamakuvaa. En ihmettelisi vaikka jotkut lavastamisen näinkin pitkälle veisivät.

  Aion kaikesta huolimatta jatkaa huolimatonta kuvailua ja siitä pakinointia. Ihan ilkeyttäni.
  Editointia seuraavana päivänä: Tässä on sellainen luontokuva josta perskohtaisesti pidän: http://www.tuomasheinonen.com/blog/wp-content/gallery-bank/gallery-uploads/o_1d63tb39813gg1nor6fh19vd1j3129.jpg
  Ei ihan valtavirtaa, on hauska ja tarinaa kertova otos. Ja muutenkin, ikäni kaapunnissa asuneena hemmona tunnen hieman vaivautuneisuutta yrittäessäni saada kuvaan suuren erämaan tuntua. Kai se olisi minun viisaampaa keskittyä oman miljööni kuvaamiseen. Tai jotain.

   

 3. Tykkään erityisesti siitä että kyseenalaistat vallitsevaa käytäntöä ja tyyliä. No siitä en tiedä pitääkö sitä samalla vähätellä ja ivata. Minua kyllä kiinnostaa se kuvaamisen motiivi, jos sillä ei ole merkitystä onko tallennettu kuva huonompi tai parempi, onko siinä mitään ideaa tai tavoitetta. Et itsekään usko että Varesvuon kuvat syntyy pelkällä tuurilla ja laakasumäärillä.  Meillä se perustuu mainitsemiisi asioihin, mutta ei se ole koko totuus.

  Vaikka se ei sinulle olekaan merkityksellinen asia, niin kuvanrajaus ja sommittelu perustuu paitsi tottumukseen myös havaintopsykologiaan. Joku asia vaan miellyttää ja joku vaivaa, vaikka syytä siihen on vaikea hahmottaa. Jos vertaa vaikka kirjoitettuun tekstiin, pitää jotain sääntöjä olla että teksti on ymmärrettävää. Jos sääntöjä rikkoo, siihen pitäisi olla joku syy. Kun tarpeeksi sanajärjestystä muuttaa, teksti muuttuu sellaiseksi, ettei sitä halua lukea. Sehän ei tietenkään tarkoita, ettei sitä saisi kirjoittaa ja julkaista. No vaikkapa tikkakuvissa minun silmääni sommittelu on aika huolimaton, tulee siis tunne että pitäisi panoroida kuvaa, toista vasempaan ja toista oikeaan. Minulla se siis häiritsee hienon kuvan katselua. Häiriköinti voi olla perusteltua, mutta siihen pitäisi näkyä kuvassa joku syy. Se ei minulle riitä syyksi, ettei halua sommitella vallitsevan käytännön mukaan. Hyvä rajaus voi olla vaikka puolikas tikka tyhjässä kuvassa, ei siitä mitään järkähtämättömiä sääntöjä ole kirjattu.

  Kettukuva on hauska ja varmasti kerännyt peukkuja. Täydellisesti lavastettu kaupunkiluontokuva, mutta ei kovin kaukana siitä että sivelee kärpässieniin kissanruokaa, että saa kivoja kuvia.

  Toivon että pidät tätä keskusteluna, vaikka tässä arvioidaankin sinun kuviasi. Enkä tosiaan tarkoita, ettei huolettomia kuvia pitäisi julkaista. Omatkin kuvani netissä ovat pääosin muuhun käyttöön kelpaamatonta materiaalia, vaikka yleisesti ottaen olenkin täydellinen sekä kuvaajana että elämässä.

 4. En ole koskaan vähätellyt tai ivannut mitään kuvaustyyliä.

  Mun kuviani saa arvostella ja haukkua ihan vapaasti ja hyvällä omallatunnolla, ne nyt ovat muutenkin lähinnä tekstin koristeita eivätkä varsinainen asian ydin.
  Vaan aika huolestuttavaa on se, että kun täällä on kaksi edes vähän aktiivista käyttäjää, niin niistä 50% kokee meikäläisen kirjoitustyylin vittuilevaksi ja loukkaavaksi ainakin jossain määrin. Se on itsetutkiskelun paikka se, omalla kohdallani.
  Osaan kyllä kirjoittaa salonkikelpoistakin tekstiä, mutta sitä en aio tehdä koska silloin vedän jonkun muun roolia. Se ei ole ns. minua.
  “Herra tuomari, sivistyksen puheet on heikkoja, mutta niidenkin puutteesta maksetaan jos vaaditaan” sanoi Kiviojan Vikki oikeudessa.
  Täytyypä miettiä mitä tälle koko sivustolle tekisi.

   

 5. En näe tätä kovin vakavana, mutta kylläkin hyvänä keskustelun aiheena. Eli jos minä kerron kuvan alla, että pelkistäminen on valokuvan perusasioita, sinä vastaat ” Pelkistettyä ja muuta huttua” Kyll tälläiset on nähty” Pidän sitä kannanottona ja se on ihan jes, jos hyväksytään myös keskusteluun jatkot. Tämähän on juur sitä mikä meiltä puuttuu, keskustelu ja argumentit.

  Ite olen sitä mieltä, että kuvat valokuvausaiheisella keskustelufoorumilla nimenomaan on se ydin. Kuvia pitää olla ja  rohkeasti niitä täytyy asetella näkyviin ja polttopisteeseen, kuten täällä tapahtuu.

  Kaamoskameran hönösymposiumissa tätä foorumiaihetta vähän käsiteltiin yösydännä. Pöydässä oli mukana muutama entinen SLV hallintojäsen. Ainoa mikä sai jotain yhteistä kannatusta, oli  tämäntyylinen blogipohjainen foorumi. Se nykyinen Beta porukoineen sai koodin, muhikoon liemissään.

 6. Hehee, keksi itse parempi otsikko kuin “Pari pelkistettyä ja muuta huttua”. Siinä on pari pelkistettyä kuvaa, ja muut ovat sitä muuta pelkistämätöntä tavaraa. Ja  “Kyllä tällaiset on niin nähty, sanoisi nuoriso“. Tarkkana, ettei mene Trumpin valeuutisten puolelle.

  Muuten allekirjoitan keskustelun tarpeellisuuden, omasta puolestani siis. Meitä on jo kaksi jotka sitä pitävät tarpeellisena, ja sitten muutama tuhat niitä joille se on “ihansama”, kuten nuoriso sanoo.

  Perskohtaisen mielipiteeni mukaan tämä on juuri oikea formaatti, ei esimerkiksi SLV:n foorumilla ole aikoihin ollut varsinaista keskustelua lyhyiden kommenttien lisäksi.

  Mutta jos tämäkin on käytännössä yhden hemmon juttujen varassa, niin se menee suurinpiirtein komiikan tasolle. Yritetty on kuitenkin.

   

   

 7. “Puskadokumentti ja valokuva”, jatkaisi nuoriso tätä keskustelua, mutta enpä saa niitä kuvia nyt tähän esille. Katellaan kahvitunnin jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *