Tukahduttava kuvatulva

Selasinpa tuossa vakiokirjanmerkkini läpi, Kuvat.fi, Flickr, Kameralaukku, Digicamera ja somesta naamarikirjan ja instakramin, josta myöhemmin lisää. Ja olo on kuin ylensyöneellä. On helvetti netissä nykyisin niin paljon fotoja, että koko genre on kärsinyt inflaation ja saturaatiopiste on jo kauan sitten sivuutettu. Jokikinen maaliman hemmo ja henriikka lataa kuvaa verkkoon niin että kämmekkä hehkuu punaisena ja valokuidut savuavat. Tähän massaan turtuu ja tympääntyy niin ettei jaksa enää juuri noteerata hyviäkään kuvia, saati niihin syventyä. Ei jaksa ei. Masentavaa.

Masennusta lisää vielä pari muutakin seikkaa: Ensimmäiseksi se, että kun on sattunut kuvausfiilis päälle ja saanut otettua muutaman onnistuneenpuoleisen ruudun ja tyytyväisenä todennut kaluston sentään olevan ihan jees kun tuollaisenkin tallensi. Ja sitten menee onneton lukemaan joltain palstalta juttua siitä omasta kamerastaan, juttua jossa todistetaan ettei juuri sillä nimenomaisella ole sitäkään virkaa kuin jollain toisella joka sekin on aivan paska. Närästyksen ensioireet alkavat tuntua.

Toinen seikka on vielä ikävämpi. Nimittäin muiden ottamat kuvat ovat parempia kuin omasi. Järjestään ja poikkeuksetta. Jos olet saanut napattua mielestäsi nappisarjan ihmissyöjägorillasta ja tunnet onnistumisen iloa, niin ei kauan tarvitse verkkoa penkoa kun silmille rävähtää jonkun ottama raami jossa se gorilla soittaa (tai näyttää) lisäksi vielä hanuria. Ja kuvattu tietysti keskikaupungilla tai Seurasaaressa joissa itse törmäät korkeintaan salmonellaiseen puluun jos hyvä tuuri käy. Nyt ei auta enää Renniekään, vitutus vyöryy mustana hyökynä päälle ja itsesääli alkaa olla kuin Inarinjärvi, niin pitkä kuin syväkin. Nyyh nyyh.

Nii, se instagram. Avasin koemielessä sinnekin tilin, kun mikään epäinhimillinen ei ole vierasta. Täytyy sanoa etten ole surkeampaa esitystä nähnyt kuin tuo kötöstys. Naamakirjakin on loistoluokkaa instaan verrattuna, ja sekin on täydellinen tunkio. Kuinkahan suuren suosion saisi sellainen somekikkula jolla ei voi tehdä yhtikäs mitään ja mihin ei voi vaikuttaa mitenkään? Taidan koodata sellaisen ja hankkia sillä miljartteja…

Huvittavaa on, että monella valokuvausta hyvinkin tosissaan harrastavalla on allekirjoituksena “lisää kuviani instagramissa # pellervonpornokuvat”.

Totisesti sitä tsiljoonan pikkelsin kennoa tarvitsee esitelläkseen noita postimerkin kokoisia instagramkuvia. Juu.

 

Jaa sivu;