Darktable, M1X & jaappanilainen insinööri

Piintyneenä vihervassarifillarikommarina olen vuositolkulla käyttänyt vain Open Source-ohjelmia kuten Linux ja Darktable. Nyt eteen tuli ongelma OlyM1äksän RAW-fileiden kanssa kun pimeäpöytä ei niitä tunnistanutkaan vaikka käytössä on uusin versio. Päästin tietty surkian hätähuudon Darktablen tukipalstalla joka on viehättävän vanhanaikainen postituslista. Napskat- ja Instarkamsukupolven käyttäjät tuskin edes tietävät mikä moinen on…

Apuahan tuli oitis muutamassa tunnissa, parin simppelin koodirivin lisääminen  yhteen .xml-tiedostoon korjasi asian. On tuo hienoa porukkaa, kertakaikkiaan.

Ja sitten tutkimaan mitä noista ORF-kuvista saakaan puristettua, ja saahan niistä. Mutta yksi asia pisti silmään oitis tai pienen pyörittelyn jälkeen. Tässä sama kuva ensin kameran tekemänä jiipegginä (superfine)

Ja sitten rawista väännetty:

Rawissa on toki säätövaraa enemmän, mutta erinomaisen hyvää jälkeä osaa 1X puristaa ulos valmiina jpgeenä. Ja mikä on jutun pointti?

No se, että kamerapalstojen vakioilmaisuihin kuuluu hiukan halveksiva “No se jpg nyt on vain japanilaisen insinöörin näkemys”. Voi olla, mutta voisiko se japsi-insinööri kuitenkin olla valokuvaukseen hyvinkin tarkkaan perehtynyt, jopa kuvaamista työkseen tai harrastuksena tekevä? En tuota pitäisi kovinkaan yllättävänä asiana, vaikka se inssi olisi verrattoman paljon pätevämpi fotari kuin arvostelijansa…

Jokatapauksessa 1X tekee hyvää jiipeggiä, ei siitä mihinkään pääse.

Jaa sivu;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *