Olympus OMd E-M1X, välimallin laulu?

Mikään ei ole helpompaa kuin perusteiden keksiminen jollekin hankinnalle. Varsin vaivattomasti sain itseni vakuuttuneeksi siitä, että tarvitsen toisen Olympuksen rungon, koska “Objektiivin vaihdossa menee aina niin kauan että tilanne on jo ohi, tuosta saisi hyvän maiseman, mutta en nyt viitsi vaihtaa 12-milliseen” ja “Lasitkin on valmiiksi sopivat, ei tarvitse uusia hankkia” ja niin edelleen.
Suhteellisen pitkään sain istuttua käsieni päällä, vaikka uhkaavasti tuli selattua Digitarvikkeen ja Topshotin sivuja. Odottelin lähinnä OM-D 1 mk kakkosen tarjousta, ne kun alkavat olla kohtuuhinnoissa (sikäli kun sellainen tällä alalla on mahdollista)

Jep, sitten tulikin se päivä kun huomasin hankkineeni OM-D Em1X-rungon. Niin se käy.

Kirjaanpa hiukan ensivaikutelmia muutaman viikon käytön jälkeen.

X on varustettu kiinteällä akkkukahvalla, tai oikeastaan runkoa on kasvatettu samaan kokoon ja muotoon kuin MKII, joten tuntuma on lähes sama kuin edeltäjässä.
Laajennoksen sisällä on kasetti jossa on kaksi akkua, samoja kuin kakkosessa. Pysty- ja vaakakuvia otettaessa on ote kamerasta suurinpiirtein sama.
Polemiikkia on aiheuttanut kameran koon kasvaminen normijärkkärin mittoihin, itselleni se taas sopii mainiosti kun en näillä numeron 12+++ räpylöillä oikein pieniin runkohin saa tuntumaa. Pidän muutenkin Olyn jämäkästä tuntumasta ja otteesta.
Lisääntyneen tilan vuoksi on kameran ahteripuolelle tullut muutama nappi enemmän, joystickit pysty ja vaakakuvaukseen, valkotasapaino-nappi ja muistikortin valintanappi. Hupikeppi eli monivalitsin on aika näppärä tarkennuspistettä siirrettäessä, painamalla se alas siirtyy tarkennus takaisin keskipisteeseen.
Ohjelmoitavia paikkoja (C1,C2 jne) on valitsinrullassa jo neljä. Kai nekin oppii muistamaan, kun vielä sentään muistan avata vetoketjun vaikken välttämättä sulkea.

Uuden laukasinnappi

Hiukan hapuilua aiheutti X:n laukaisinnappi, joka on erilaisessa kulmassa kuin edeltäjänsä, ja myös upotettu lähes rungon pinnan tasoon. Perskohtaisesti pidän vanhasta namikasta enemmän.

Ja vanha näppylä

Konepellin alla on tapahtunut paljonkin, tehoa lykkää tuplaprosessorit jotta savu nousee ja kipinät sinkoilevat. Kenno on käsittääkseni sama kuin mk kakkosessa, mutta ihan mutuna tuntuisi siltä, että siitä on saatu puristettua enemmän irti. Isojen ISO-arvojen kesto on nyt hiukan parempi, mutta siinä on vielä rutkasti kehittämisen varaa. Täyskennon lähellekään pääsemiseen on pitkä matka. Teknisestä puolesta en sen enempää puhu, kun en siitä mitään ymmärrä. Netistä löytyy speksejä niistä kiinnostuneille.

Mitäs muuta uutta?
Tarkennus on parantunut entisestään, ainoastaan kohdetta seuraava (CAF-TR) ei vieläkään pelitä kovin hyvin. Pistetarkennus taas tarttuu kuin tauti takavuosina Töölössä, pientä hapuilua tosin oli tummassa taustassa olleen mustarastaan nappaamisessa. Tarkennuspisteisiin on tullut uutena valmiina vaihtoehtona 25 pisteen ryhmä ja AF-pisteryhmiä voi mukauttaa mieleisekseen pysty-ja vaakatasossa.
Kameran tuottama jpg on erinomaisen hyvälaatuista superfine-asetuksella, hieno asia meille laiskoille.

Nämä nyt näin alkuun, jahka tästä pääsee taas lentokuvauksen sun muiden pariin niin varmasti palaamme asiaan.

Välimallin jätkä, välimallin laulu, välimallin naamataulu?

Kieltämättä tässä on edelleen vähän sitä tuntua, vaikka parannusta on mk kakkoseen tullutkin. Olympuksen vahvuudet ovat petraantuneet jonkunverran, heikkoudet eivät niinkään. Tällä tarkoitan etupäässä kameran hämäräkuvaus-ominaisuuksia, varsinkin kun Olylla on vain yksi tirppakuvaajan valovoimainen teleobjektiivi,
40-150 mm f2.8 Zuiko Pro. 300 millinen f2.8 olisi kovasti tervetullut kikotin.

Jos joku olisi niin kaheli että minulta kysyisi kumpi kannattaisi hankkia toiseksi rungoksi, niin sanoisin että se mkII. Vaikka tämä 1X onkin hyvä peli, niin kakkosella saa kyllä rahalleen enemmän vastinetta.
Kadunko kauppaani?
En, mutta olkoon tämä teksti varoituksena yhdistelmän punaviini-verkkokauppa vaarallisuudesta.

Jaa sivu;

Kirjoittanut:Pekka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *