Linssilude kahdella kameralla

Kun vielä maass on hanki ja järvet jäässä, ja levyllä on jo muutama tuhat tinttikuvaa, niin kuvasinpa piskiä vuoroon Canonilla ja Olympuksella:

Canuunan nokalla 100-400 mm ja Olyssa 40-150mm zoomi. Ja mitäkö opimme tästä? Mieli tekisi sanoa ettei sitten yhtikäs mitään, mutta muutama havainto sentäs, epätieteellistä mutua toki:

 1. Puheet zoomien huonosta kuvanlaadusta voi unohtaa. Toki kiinteäpolttoöljyiset tekevät inan verran parempaa jälkeä, mutta ei nämäkään huonoa tee.
 2. M43:n syväterävyys on suurempi isollakin aukolla.
 3. Canonin auto-valkotasapaino on parempi, Olyn otokset vaativat enemmän korjailua näissä lumi+musta otus-olosuhteissa. Olympus tuppaa tekemään kovasti sinistä jälkeä.
 4. Koira on samanlainen kuvattava kuin linnutkin, aina on perse päin kuvaajaa tai risu naaman edessä.

Jatkoa seuraavana päivänä: Olyn sinertävät kuvat jäivät vaivaamaan, joten potkin mannekiinin uudestaan catwalkille. Muutaman kokeilun jälkeen näyttäisi siltä, että Olympuksen autoWB-asetus ei oikein pelitä pilvinen päivä+lumihanki-olosuhteissa ainakaan 40-150-millisellä.

Valkotasapainonamiskan kun kääntää asentoon “pilvinen” niin sinerrys katoaa kokolailla tarkkaan. Aina sitä pöljäkin joskus jotain oppii. AutoWB:lle voi talvella tehdä näin:

 

Jaa sivu;

10 vastausta artikkeliin “Linssilude kahdella kameralla

 1. Tämänkokoisessa kuvassa ei kyllä mistään voi erottaa millä vehkeillä on kuvattu, siis huonommuutta tai paremmuutta. Jos mennään hifistely osastolle, niin tuohon inasen parempi versus zoom kommenttiin vielä jänkään.

  Näinkin voi ajatella: kun ostat kameran joka pystyy tallentamaan 30Mpx kuvia, niin olisi myös hyvä jos sen edessä oleva linssi pystyy tuottamaan siihen sopivaa materiaalia. Canon 100-400 kykenee noin 14 Mpx viivapiirtoon, mutta vaikkapa Canon 300mm kiintoperkele toistaa 30 Mpx, joka on jo melko hyvin linjassa hankitun kennon kanssa. Ei ole ostettu turhia pikkelssejä.

  https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/Canon-EF-300mm-F28L-IS-II-USM-mounted-on-Canon-EOS-5D-Mark-IV__1106

  1. Jepjep, tosin kyseessä on toinen objektiivi. Piski on kuvattu M.Zuiko tilitali ED 40‑150mm 1:2.8 PRO-linssillä. Se on vähän eri eläin.

 2. Jänkäys vastaanotettu ja hyväksytty. Itseasiassa tuollainen käytetty kolmesatanen f2.8 is on ollut jo pidempään kyttäyslistalla, uuden hintoja kun en maksele. Aika vähän noita tyrkyllä on ollut, vaan eipä sillä kiirettäkään ole.

 3. Juu nämä on yhden tekijän testejä, mutta tykkään siitä että tässä testataan kombinaatio kenno ja linssi. Muulle en näe niin arvoa, mutta terävyys on asia, jota jälkikäteen ei korjata, vinjetit ja ca t on peruskauraa kuvankäsittelylle.
  Yhden pro linssin löysin ja kuten sanottu sehän on het tuplasti paree, eikä kovin paha olis f1,2 muutenkaan
  https://www.dxomark.com/Lenses/Olympus/Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-25mm-F12-PRO-mounted-on-OM-D-E-M1-Mark-II__1136

  Jos vertaat tarkennusta 5D ja Olyn välillä, niin minkälaista eroa löytyy. Nopeus on linssistä kiinni, mutta miten muuten löytävät otuksen silmään. Onkin aika hauska otus reissukaveriksi.

 4. 5D on noin puhtaana mutuna sanottuna hiukan nopeampi, mutta ero on kyllä todella margariininen. 500 millisellä se on kuin sähköjuna ennen berneröintiä, todella täsmällinen ja nopea.
  Oly on mielestäni lähes samalla viivalla, ehkä uudelleentarkennuksessa on enempi haparointia. En aamenen kanssa mene kyl tätäkään sanomaan.
  Silmän löytäminen mustasta naamasta automagialla on sellainen rasti, etten usko yhdenkään nykyisen kameran siihen vielä pystyvän, en edes räksän. Pistetarkennus silmään lienee avain onneen ja autuuteen.

  Se on ainakin sanottava Canonin kunniaksi, että sillä otetut kuvat ovat ikäänkuin lämpimämmän sävyisiä verrattuna Olyn raakaan skarppiin. Liekö se sitä dynamiikkaa sitten, en tiijjjjä. Voi tietty olla että erotan sen kun tiedän millä mikäkin on otettu.

  Suomen Lapinkoiran ylistyssaaga on tulossa, inom kort. Jos sellaista kaveria reissuillensa kaipaa jonka kanssa ei koskaan tule riitaa ja joka on aina hyvällä tuulella, niin kannattaa vakavasti harkita moisen otuksen hankintaa.

 5. Canonin lämmin sävy oli tunnettu juttu filmiaikoina, jolloin sillä oli merkitystäkin Nikonin kylmien kuvien kanssa kilpaillessa. Olisko se joku linssien ominaisuus vai mikä? Otan nykyään pelkät raw tallennukset ja siinähän värilämmöillä ei ole mitään merkitystä, tai tuleehan siitä joku pohja kuvankäsittelyyn, mutta se kuitennii muotoillaan uudestaan, kuten vinjetoinnit ja ca virheet jne. Terävyys on se ainoa, jota ei saa jälkikäteen korjattua. Että aika vähän on Canonilla tarjottavaa, no tuo 5D4 on käypä työjuhta, mutta Nikonit ja Sonyt meni silti menojaan tässä sarjassa. Minä vaan ruikutan rannalla linssieni kanssa.

  Olen nähnyt kuvia lapinkoirasta, joka tyytyväisenä heräilee kinoksesta. Pärjäileekö se miten yötä ulkona.

 6. Olikos se niin, että Oly tekee siihen tallennukseen jo jotain linssi yms korjauksia? Kokeilitko sitä koskaan. Se minusta pitäisi näkyä, jos tuhoaa sen sidecar tiedoston ja katsoo muuttuuko importoitu kuva tiedostolla ja ilman.

 7. Käsittääkseni Oly käsittelee aika tavalla jo raw otoksia. Toki kameran suoltama jpg on japanialialaisen insinöörin näkemys siitä miltä kuvan pitäisi näyttää, joten se on syvästi halveksuttavaa toimintaa. Häpeäkseni täytyy myöntää, että olen japsin kanssa aika samoilla linjoilla: Aina välillä innostun ottamaan roota ja joka ikinen kerta olen joutunut toteamaan että eipä tuo omalla kohdallani maksa vaivaa. Hyvä jos saan kuvista väännettyä edes samantasoisia kuin kameran sorvaama jiipeggi.

  Onhan tuo rawin kanssa painiminen mielenkiintoista ja opettavaista  puuhaa, mutta kohtuullisen hyvin ovat nuo olyn jpg:tkin säädettävissä kuten kanuunankin. Riittävät omalle vaatimustasolleni ainakin toistaiseksi. Se on se kuuluisa “riittävän hyvä”-slogan tässäkin…

  Lappalainen on säänkestävä ja varsinainen ulkoilmaotus, kinoksessa nukkuminen on lempipuuhaansa. Turkki alusvilloineen vastaa kai kymmenen sentin vuorivillakerrosta, joten ei se ensimmäisenä ole viluaan valittamassa. Ehkä noissa Olulangan reissusi olosuhteissa olisin kuitenkin ottanut piskin sisälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *